top of page
Search
  • Candice

Neiubirea aproapelui


Bunicii din partea tatălui au fost veterani de război. Amândoi au fost pe front : ofițer și soră medicală.

Bunicii din partea mamei s-au refugiat din Cernăuți lăsând o viață întreagă în spate. Bunicul din profesor de latină a ajuns să vândă bilete de loto. Bunica a vândut fructe în drum ca să o țină pe mama la facultate.

Eu am avut o copilărie grea în vremea comunismului, plină de violență și privațiuni. Am suferit bătăi, frig, uneori chiar foame.

Nu mă sperie prea multe. Iar dacă mă sperie mă uit la înaintașii mei și mă întăresc.

Totuși este ceva care-mi strânge inima zilele astea. Neiubirea aproapelui. Ura de semeni. Dezumanizarea. Homo homini lupus.

Asist în media și pe facebook la un spectacol grotesc al urii. Iar asta mă sperie mai mult decât boala ori moartea.

Am văzut ieri la tv o bătaie într-un autobuz din Iași. Un bărbat care-și ținea masca sub nas a sărit la bătaie la o femeie care o ținea sub barbă. Ridicol, dar tragic. Chiar până aici s-a ajuns?

Eu am respectat toate regulile: am purtat mască, m-am dezinfectat (în exces chiar) până am făcut alergie. Nu am fost la petreceri, nici la vreun eveniment măcar, la nicio lansare, inaugurare, nuntă, botez, paranghelie. Nu am riscat nici măcar să merg în Grecia sau cu avionul undeva. Am fost doar la vecinii bulgari, pe niște plaje izolate.

M-am păzit cum am știut eu mai bine. Am anulat un eveniment important înainte de a se declara starea de alertă. Prin urmare, cred că sunt un cetățean responsabil.

Dar ceea ce NU o să fac niciodată: nu o să sun la poliție ca să anunț că vecinii mei ies uneori pe stradă fără mască. Sincer, mi s-a întâmplat și mie să ajung la colțul străzii fără să-mi dau seama că nu mi-am pus masca. Era duminică, iar eu locuiesc pe o stradă destul de necirculată. Întâmplarea a făcut ca să nu mă întâlnesc cu nimeni până la colț.

Ce nu o să mai fac:

nu o să mă cert cu prietenii din cauza convingerilor morale, politice ori religioase și nu o să intru în dispute pe facebook.

Pe primul plan acum pentru mine este studiul. Am un an foarte greu, plin de examene la facultate și la școala de formare. Încerc ca să-mi mențin echilibrul și mintea limpede.

Ne vom vizita doar cu prietenii foarte apropiați, dar în niciun caz nu vom face Crăciunul singuri, așa cum a fost de Paști.

Pe facebook intru doar pentru divertisment. Înțelepciunile le citesc în cărți, nu pe FB. Aici intru pentru glume, prieteni și pisicari.

Postarea este restricționată doar pentru prieteni. Vă rog să nu o rostogoliți mai departe, căci nu mă interesează deloc audiența pe Fb.

În rest, vă doresc tuturor să fiți sănătoși și să încercați să vă iubiți semenii.

Nu uitați : “Omul poate

fi distrus, dar niciodată înfrânt” .

(Hemingway)
2 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentarer


bottom of page